Vyhledávání
Zkazil vám chuť na čokoládu bílý povlak? Víme, co ho způsobuje
Chuť čokolády nám dokáže ve chvilce zlepšit den! Ať už si dáme kostičku mléčné, tabulku hořké nebo horkou tekutou na zahřátí - vždycky zaručeně potěší a zvedne náladu! Stalo se vám už někdy, že vám chuť na tuhle božskou sladkost pokazil pohled na bílý povlak na jejím povrchu? Jestli vás vzhled odradil a nakonec jste svou chuť přemohli, příště se můžete v klidu zakousnout, uvádí web huffingtonpost.com.
Bílý povlak na čokoládě není škodlivý. Jde o vysrážený tuk, nebo cukr – tyto chemické procesy nejsou pro naše zdraví nijak škodlivé. Ke srážení cukru dochází tehdy, když čokoláda vyschne. Vytvoří se na ní suchý povlak o konzistenci prášku. A důvod tohoto povlaku je špatné uskladnění sladkých zásob – neustálé změny teplot například v kuchyni, ve spíži, posléze ve skříňce dělají s pochoutkou právě tyto “divy”. Obavy nejsou na místě. O plíseň opravdu nejde. Vědci tento jev nazývají temperování. Tohle estetické mínus ale nemá na chuť žádný vliv.