Jde na vás podzimní splín? Tato strava má antidepresivní účinky

27. září 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Odborníci na zdravou stravu se středomořskou stravou zabývají již řadu let. Zdravé oleje a tuky údajně vědou ke snížení rizika onemocnění cukrovkou II. typu. Nový průzkum však ukazuje, že tento typ stravy má i další, ne příliš diskutované výhody. Středomořská dieta by totiž mohla být lékem na depresi.

V magazínu Molecular Psychiatry se během posledních 8 let objevilo 41 studií, které poukazují na výhody stravy bohaté na ovoce, zeleninu, ořechy, ryby a olivový olej. Má příznivý vliv na naše rozpoložení. Lidé, kteří pravidelně jedí toto složení potravin, mají o 33% větší šanci, že nebudou depresí trpět. Vědci také zjistili, že strava, která obsahuje minimum nasycených tuků, cukru a procesovaného jídla, vede k 24% snížení rizika onemocnění depresí.

Hlavní vedoucí výzkumu, doktorka Camille Lassale, uvádí, že jsou nevyvratitelné důkazy o tom, že existuje vztah mezi kvalitou jídla a duševním zdravím.

 

Životní styl - další články