Vyhledávání
Zrak máte jenom jeden, chraňte si ho! 10 potravin pro zdravější oči
Věděli jste, že kvalitu zraku můžete ovlivnit i tím, co jíte? Pokud vás napadne mrkev, je to správně. Ale jsou tu i jiné zdravé dobroty.
Existují dva způsoby, jak udržet nebo dokonce zlepšit kvalitu zraku. Prvním je oční gymnastika – cvičení, které hodně vychází z jógy. Pohodlnější druhý způsob je jídlo! Zařaďte si je na jídelníček.
1. Syrová červená paprika
Červená paprika má ze všech potravin nejvíce vitamínu C na kalorii. Ten je důležitý pro cévy v očích a podle vědců jím můžeme předcházet šedému zákalu. Další vhodné druhy zeleniny a ovoce jsou květák, papája nebo jahody. Obsahují také céčko. Jíst byste je měli zejména v syrovém stavu, protože tepelnou úpravou se vitamín C ničí. Předností červené papriky je fakt, že obsahuje ještě vitamíny A a E, které jsou pro oči také užitečné.
2. Slunečnicová semínka nebo ořechy
Ve 30 gramech slunečnicových semínek nebo mandlí je obsažena polovina dávky vitamínu E, který byste měli denně tělu dodat. Vitamín E zpomaluje proces stářím způsobené makulární degenerace. Ta je příčinou ztráty zraku ve stáří. Oříšky nebo semínka jsou vhodná i jako prevence šedého zákalu. Lískové, buráky nebo burákové máslo jsou to pravé.
3. Tmavá listová zelenina
Zelné listy nebo špenát obsahují hodně vitamínu C a E a také karoteny lutein a zeaxantin. Obě tyto látky snižují riziko chronických očních onemocnění jako je makulární degenerace a šedý zákal a ochraňují před škodlivým modrým světlem počítačů i chytrých telefonů. Jsou velice důležité pro ostrost vidění.
4. Losos
Oční sítnice potřebuje omega-3 mastné kyseliny, aby mohla fungovat správně. Ty jsou obsaženy v rybách jako losos, tuňák, pstruh a v mořských plodech. Mastné kyseliny chrání oči před zeleným zákalem a makulární degenerací. Lidé, kteří jí málo nebo vůbec ryby, mohou trpět syndromem suchého oka.
5. Sladké brambory
Oranžově zbarvené plody jako jsou sladké brambory (batáty), mrkev, mango nebo meruňky obsahují veliký podíl beta karotenu. Ten pomáhá očím zvyknout si na temnotu a ochraňují před šeroslepostí. Batáty navíc obsahují hodně vitamínu C a trochu i E.
6. Vejce
Vajíčka jsou zdravá i pro oči: žloutek je bohatý na karoteny (proto je žlutý až oranžový). Oči posilují.
7. Netučné maso, drůbež a ústřice
Pro přepravu vitamínu A do sítnice je důležitý zinek. Je potřebný pro budování pigmentu melaninu. Ústřice ho obsahují úplně nejvíce. Pokud si na slizouny ve skořápce netroufáte, sáhněte po hovězím nebo kuřecím mase a libovém vepřovém.
8. Luštěniny a skořápkové plody
Pokud jste vegetariány, dopřejte si zinek v podobě cizrny, fazolek nebo čočky.
9. Tykvovité plody
Ty si můžete dopřávat celý rok. Naše tělo neumí samo vyrábět karoten, ale právě tykvovité rostliny ho obsahují. Letní tykvovité plody jako cukety jsou navíc bohaté na vitamín C a zinek. Zimní tykvovité obsahují oproti tomu vitamín A, C a omega-3 mastné kyseliny.
10. Brokolice a růžičková kapusta
Tahle zeleniny nabízí dobrou kombinaci výživných látek: Beta-karoten, vitamín C a E. Navíc obsahuje spoustu antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály. Především sítnice potřebuje ochranu.