Zázvor, česnek nebo zelený čaj! 7 tipů na potraviny, které nás v mrazivém počasí spolehlivě zahřejí

30. prosince 2020·Články·Redakce

Každého v zimě hřeje něco jiného. Na někoho funguje pletený svetr, na jiného nohy v teple, jiný preferuje vanu plnou horké vody a jsou tací, kterým krev rozproudí sklenička vína. A snad všechny nás hřeje láska. Tím nejlepším lékem je ale odjakživa slunce - déšť, chlad a nedostatek denního světla nás o sílu spíše připravují. V chladném období roku proto záleží i na tom, co jíme, abychom získali tolik potřebnou energii.

Spoustu energie spotřebujeme na to, aby se tělo zahřálo. Jíst tzv. zahřívací potraviny je důležité i pro obranyschopnost, tedy pro dobrou imunitu v období chřipek.

Existuje nespočet potravin s termogenním efektem. Právě takové bychom v zimních měsících měli hojně řadit do svých jídelníčků. Dokážou až o 15 procent zrychlit náš metabolismus – tělo se nastartuje, rychleji spaluje a tím zahřívá.

KOŘENÍ

Zde platí – čím pálivější, tím lepší, protože díky tomu v našich útrobách pěkně zatopí. Ať už použijete pepř, kurkumu, bazalku, oregano, rozmarýn nebo chilli – neuděláte chybu. A mimo hru rozhodně nejsou ani sladká jídla – tedy taková, na která sypete skořici, potřebujete hřebíček nebo přidáváte vanilku. Vyzdvihnout musíme černý pepř, který obsahuje piperin, tedy látku, která umí stimulovat nervový systém, a tím pomáhá termogenezi, uvádí web vimcojim.cz

MASO

Bílkoviny jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů tepla v nás. Tělo se po konzumaci bílkovin více zapotí, protože má s jejich spalováním více práce. Ideální právě v zimě jsou tučnější ryby.

LUŠTĚNINY

Luštěniny jsou nejen plné bílkovin, ale i jiných našemu zdraví prospěšných látek, které nás v zimě zocelují. Připravte si cizrnovou nebo fazolovou pomazánku, přidejte křen, zázvor a česnek – zima vám rozhodně nebude!

ZELENINA

Odborníci radí držet se našich sezónních plodů a těmi exotickými si denní menu pouze zpestřovat. Kysané zelí nebo křen jsou tím nejlepším zdrojem vitaminu C! Zahřívá a posiluje nás také kořenová zelenina, cibule, červená řepa a špenát.

OVOCE

Jablka, hrušky, sušené švestky – ideální trio!

TOP POTRAVINA? ZÁZVOR. V ZÁVĚSU JE KŘEN.

Zázvor je zimní zahřívací TOP potravinou, jeho antibakteriální účinky jsou bonusem navíc. Chuť k jídlu posiluje křen, obsahuje také velké množství vitamínu C a pozitivně ovlivňuje naše trávení.

ZELENÝ ČAJ

Až o 50 procent zvyšuje termogenezi právě oblíbený zelený čaj! A to díky kofeinu a antioxidantům, tzv. katechinům. Dochutit ho můžeme medem a citronem a máme kromě pomocníka na zahřátí také účinný lék.

A jaké potraviny naše tělo naopak ochlazují?

  • Tropické plody – jejich účinek využijeme při chřipce, když potřebujeme srazit teplotu
  • Okurky
  • Rajčata
  • Papriky
  • Salát

Články - další články