Vajíčkový řízek, salát a čokoládová pomazánka. 7 TIPŮ, jak zpracovat velikonoční koledu!

17. dubna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Přinesli vaši malí koledníci plný košíček vajíček nebo čokolády? Co teď s nimi? Frekvence 1 přináší několik receptů, jak s koledou naložit.

Myslete na to, že vejce mají omezenou dobu trvanlivosti. Loupaná vydrží až týden, pokud je dáte do lednice v misce s vodou, kterou denně vyměňujete. Pokud jste je ještě neoloupali, měla by v chladničce vydržet asi čtyři dny.

VAJÍČKOVÝ ŘÍZEK

Potřebujete:
* 1 rohlík
* 4 vařená vejce
* 1 cibuli
* 1 vařený brambor
* 1 syrové vejce
* strouhanku
* petrželku
* olej
* sůl, pepř

Rohlík nakrájený na plátky namočíme na 5 minut do vody. Vymačkané plátky dáme do mísy, přidáme nasekaná vajíčka, nastrouhanou bramboru, syrové vejce, zelenou petrželku, nadrobno pokrájenou cibuli, osolíme, opepříme a vše smícháme. Zahustíme strouhankou, vytvarujeme placičky, které obalíme ve strouhance a smažíme je z obou stran na rozpáleném oleji.

VAJÍČKOVÝ SALÁT

Potřebujete:

*6 vařených vajec
* 1 cibule, velká, nakrájená na malé kostičky
* mrkev
* plnotučná hořčice
* majonéza
* sůl, pepř

Tak jako v bramborovém salátu najdete brambory, cibulku a mrkev. Jarní vajíčkový salát je skvělý i s řapíkatým celerem a s nastrouhaným sýrem. Vše stačí spojit trochou majonézy a plnotučnou hořčicí.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

Prolisovaná vajíčka můžete dochutit nastrouhanými ředkvičkami, lučinou, sýrem cottage, nasekanou rukolou nebo dalšími druhy zeleniny, které dodají pomazánce svěží nádech. Variací na vajíčkovou pomazánku je nepočítaně. Vždy bude skvělá.

VELIKONOČNÍ SEKANÁ S VEJCI A ŠPENÁTEM

Potřebujete:
* 500 g mletého masa
* 2 vařená vejce
* 2 rohlíky
* 2 cibule
* 100 g eidamu
* 4 vařená vejce
* listový špenát
* 2 lžíce másla
* sůl, pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* tymián
* 2 stroužky česneku

Do mletého masa přidáme nakrájenou cibuli, česnek, vymačkané rohlíky, vejce, koření a bylinky. Vytvoříme těsto, které vyválíme na plát. Naplníme špenátem připraveným na másle, cibulce a česneku. Pokryjeme plátky eidamu a vařenými vejci. Utvoříme roládu, kterou nejdříve pečeme 20 minut při 250°C, poté dalších 20 minut při 200°C. Občas podléváme.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S CHŘESTEM

Potřebujete:
* 6 vařených vajec
* 250 g chřestu
* salátovou okurku
* 6 rajčat
* 2 cibulky
* šťávu z 1 citronu
* 1 chilli papričku
* 1 ledový salát
* hrst čerstvého koriandru
* 5 lžic rybí omáčky
* 2 str. česneku
* cukr
* sůl, pepř

Vejce uvaříme a oloupeme. Chřest očistíme a uvaříme ve slané vodě do měkka, poté ho dáme do ledové vody. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na plátky, dáme do mísy, přidáme natrhaný ledový salát, překrájený chřest a dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, chilli, koriandrem, rybí omáčkou, česnekem a cukrem. Promícháme, nakonec přidáme nakrájená vařená vejce a pokapeme olivovým olejem. Podávame jako přílohu k masu nebo s bílým chlebem.

VEJCE PLNĚNÁ NIVOU

* 6  uvařených vajec

* 3 lžíce másla

* 2 stroužky česneku

* 100 gramů nivy

Vejce rozpulte. Vyjměte žloutky a smíchejte je smíchejte s máslem, prolisovaným česnekem a nastrouhanou nivou. Směs pak najdete do půlek vaječných bílků.

A co z těch čokoládových vajec?

Domácí oříškový krém

*90 g cukru

*60 g mletých lískových oříšků

* 70 g másla

* 100 ml mléka

* 100 g čokolády (cca 6 čokoládových vajec)

Všechny ingredience rozpustíme a spojíme za stálého míchání na mírném ohni. Potom důkladně promixujeme a dáme do skleniček.

Další recepty najdete ZDE.

 

 

 

Články - další články