Smutné loučení antukového krále! Španěl Nadal oznámil konec kariéry

11. října 2024·Sport·Redakce

Rafael Nadal (Zdroj: Profimedia)

Velká čtyřka se pomalu ale jistě loučí. Tenista Rafael Nadal včera oznámil konec své neskutečné tenisové kariéry. Jeho posledním turnajem bude koncem listopadu Davis Cup v Málaze, který se v play off na domácí půdě pokusí vyhrát popáté v kariéře.

Poslední dva roky jsou pro španělskou tenisovou hvězdu velmi náročné, což sama přiznává. Častá zranění a mladší soupeři mu nedovolují vyhrávat turnaje ani zápasy. I to je určitě jeden z důvodů, proč že se rozloučí se svou dlouholetou kariérou. „O tomhle rozhodnutí jsem dlouho přemýšlel a vím, že nadešel můj čas. Je správná chvíle ukončit kariéru, která byla mnohem delší a úspěšnější, než jsem si kdy představoval,“ prohlásil ve videonahrávce Nadal.

Na svém kontě má nejen post světové jedničky, 92 vyhraných turnajů ATP a pověst nejlepšího antukáře všech dob. To ukazuje ostatně jeho 14 titulů z antukového Roland Garros. Je to ostatně rekord, který může držet klidně desítky let. Naposledy tento turnaj vyhrál v roce 2022.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Informace o konci kariéry španělské hvězdy se okamžitě začala šířit po sociálních sítích. S vřelými slovy přispěchal Nadalův dlouholetý rival, ale i kamarád Roger Federer. „To byla kariéra, Rafo! Vždycky jsem doufal, že tenhle den nepřijde. Děkuju za nezapomenutelné vzpomínky a za všechny tvé neskutečné úspěchy ve hře, kterou oba milujeme. Bylo mi obrovskou ctí,” napsal Švýcar, jehož posledním zápasem byla čtyřhra právě s Nadalem v roce 2022 v rámci Laver Cupu.

Právě soupeření, ale zároveň i velké přátelství těchto dvou tenistů byla považována za jednu z nejpozoruhodnějších rivalit ve světě sportu. Sehráli 40 zápasů, z toho 14 na grandslamech, a téměř o pět let starší Nadal z nich vyšel s pozitivní bilancí 24-16. Není se čemu divit, že jsou oba považování za nejlepší tenisty všech dob.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Novak Djokovic (@djokernole)

S dojemnou vzpomínkou přispěchal i Novak Djokovič, další člen tzv. velké čtyřky. „Rafo, jeden příspěvek nestačí k vyjádření úcty, kterou k tobě chovám a co jsi pro náš sport udělal. Inspiroval jsi miliony děti, aby začaly hrát tenis, a myslím, že to je asi ten největší úspěch, jaký si můžeš přát. Tvůj odkaz bude žít navždy. Jen ty víš, co jsi musel vytrpět, aby ses stal ikonou tenisu a sportu obecně. Děkuji ti, že jsi mě dohnal až na samý limit v naší rivalitě, která mě jako hráče nejvíce ovlivnila,” napsal Srb a připojil několik společných fotografií. Nadala ocenil i španělský fotbalista Cristiano Ronaldo, tenisová jednička Jannick Sinner i český talent Jakub Menšík.

Sport - další články

Doporučujeme