Nepřehlédnutelní Češi se v Paříži neztratí! Nová olympijská kolekce budí vášně

2. července 2024·Sport·Redakce

Olympijská kolekce (Zdroj: česká olympijský tým)

Čeští sportovci budou na zahajovacím ceremoniálu na olympijských hrách v Paříži rozhodně nepřehlédnutelní. Nástupová kolekce od Jana Černého budí vášně; někteří ji milují, někteří ji nechápou a kritizují.

Kolaborace Jana Černého a značky Alpine Pro byla oznámená v září loňského roku. Designér je známý svými neotřelými a originálním návrhy, což rozhodně potvrdil i novou olympijskou kolekcí. V davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavním městě módy. Mou generaci design kolekce pro slavnostní zahájení možná zaskočí, ale nosit ji budou hlavně mladí lidé, kterým je tvorba Jana Černého blízká,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Dominantním prvkem je bílo-modrý trenčkot, který je v městě módy velmi populární, stejně jako v celé Francii. Krom toho najdete v kolekci i polo trika v národních barvách, které jsou ale malinko tlumenější, než je známe. Dále modré splývavé kalhoty a kratší bunda, která je určena pro paralympioniky. „Tvořit kolekci pro český olympijský a paralympijský tým je pro mě velká pocta. Krásnou shodou okolností je to právě pro hry, které se konají v Paříži, k níž mám velice blízký vztah. Proto jsem se snažil tyto dvě kultury propojit a najít mezi nimi pojítko, které by se objevilo i v kolekci,“ komentuje designér.

Hlavní inspirací byly samozřejmě národní barvy, které byly zkombinované s trenčkotem. Sám Černý říká, že se snažil o spojení České republiky a pořadatelské země, což kolekce podle něj splňuje. Vzor odkazuje na dílo malíře Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924. To se olympijské hry konaly v Paříži naposled. Sportovci u sebe budou mít amulet, který je ve tvaru lipového listu a symbolizuje sílu a ochranu.

Na kolekci spolupracovali i někteří sportovci. Mezi nimi i kanoista Lukáš Rohan, kterému se oblečení líbí. Hlavně proto, že smyslem je zaujmout. Jak sám Jan Černý říkal, je na to opravdu jen pár vteřin. A proto je potřeba být výrazný. Zároveň se mi líbí, že jsme se odhodlali jít do něčeho moderního a nedrželi se konzervativního stylu. Myslím si, že to může zaujmout úplně jinou skupinu lidí, než kterou zajímá sport.“

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Ne všichni fanoušci českého sportu jsou ale nadšení. Tohle se absolutně nepovedlo. Bohužel pan návrhář si spletl zadání, že nastupovací kolekce na OH není nástup na přehlídkové molo,” komentuje jeden z nich. Při prvním pohledu jsem myslela, že se jedná o nějaký kurz malování. Co to proboha je?,” myslí si další. Najdou se ale i tací, kterým se novinka líbí. Extrémně povedený. Konečně něco, co má odvahu,” píše jeden z fanoušků na instagramu. Uvidíme, jak výrazní Češi na zahajovacím ceremoniálu budou.

Sport - další články

Doporučujeme