Kreativita a originalita! Virální tanečnice breakdance obhajuje svůj výkon na olympiádě

13. srpna 2024·Sport·Redakce

Raygun (Zdroj: Profimedia)

Asi nikdo nezviditelnil v posledních letech breakdance jako Australanka Rachael Gunn. Její výkon byl ohodnocen nula body a její taneční kreace se staly virální senzací. Jak se tato žena mohla dostat na olympiádu? Ptali se mnozí. Gunn konečně prolomila mlčení a vyjádřila se ke svému výkonu v disciplíně, která byla na Letních olympijských hrách v Paříži zařazena do programu vůbec poprvé.

Šestatřicetiletá profesorka vyučíjící na univerzitě si za svým výkonem na olympiádě stojí i přesto, že se její taneční kreace staly terčem internetových vtipálků. A právě tato vlna negativních ohlasů v ji donutila konečně promluvit.

Novinářům sdělila, že její vystoupení bylo dílem kreativity a poražení soupeřek nebylo jejím cílem. „Nikdy jsem nechtěla porazit tyto dívky v tom, co umí nejlépe – v jejich silových pohybech. To, co přináším, je kreativita,“ nechala se slyšet. Raygun, jak si tanečnice přezdívá, dále řekla, že všechny její pohyby jsou originální. Někdy to k porotcům promluví a někdy ne. Dělám svou věc a a reprezentuji umění. O tom to je,“ prohlásila.

Ačkoliv na olympiádě nezískala Raygun ani bod, zastání u odborníků našla. „Breakdance je především o originalitě, přinášení něčeho nového a reprezentaci země nebo regionu,“řekl jeden z porotců Martin Gilian na tiskové konferenci. „Přesně to Raygun dělala. Inspirovala se svým okolím, což byl v tomto případě například klokan,“ dodal. Právě ono předvádění klokana se stalo na sociálních sítích virálním hitem.

Raygun se v minulosti věnovala jazzovému a společenskému tanci. K breakdance se dostala skrze svého manžela. Na olympiádu se dostala řádně jako vítězka kvalifikace za Oceánii. Srovnávací hodnotící systém a kvalita soupeřek jejímu stylu však v Paříži nepřály.

Sport - další články

Doporučujeme