Jiří Šlégr: Pokud chci být mistr světa, musím porazit každého. Na Kanadu máme, žádný tým nelze podceňovat

17. května 2024·Sport·Barbora Turková·Ondřej Kopa

Jiří Šlégr (Zdroj: Frekvence 1)

Hokejové mistrovství v Praze a Ostravě je v plném proudu. Hokejem žije celá republika, včetně olympijského vítěze z Nagana, mistra světa a vítěze Stanley Cupu Jiřího Šlégra. Ten byl hostem Press klubu u Ondřeje Kopy a samozřejmě probírali MS.

Už týden nás baví české hokejové MS, které si užívá i Jiří Šlégr. „Baví mě každé MS, ale domácí si užívám víc. Užíval jsem si ho jako hráč i jako člen organizačního týmu. Když vidím, kolik fanoušků chodí na hokej i na zápasy, kde Češi nehrají, jsem z toho unešený.Organizační výbor i IIHF tomu nemůže věřit, jak je možné, že ten rekord, který jsme udělali na minulém šampionátu v Praze, bychom mohli porazit. Chodí se hodně v Praze i v Ostravě, jsme hokejový národ a lidi po hokeji mají hlad,” myslí si bývalý hokejista.

Česká reprezentace za sebou má dva silné soupeře – Finsko a Švýcarsko. S prvním jsme vyhráli v prodloužení, s druhým jsme zase v prodloužení padli. Do toho jsme porazili Norsko a Dánsko. Ani jeden tým by Šlégr rozhodně nepodceňoval. „Dneska už se musíme mít na pozoru před všemi. I s Nory jsme prohrávali a bylo dobře, že se nám to podařilo zvrátit a pak jsme jednoznačně vyhráli. Dnes je dobrý každý soupeř, a to se potvrdilo i v zápase Kanada – Rakousko, kdy se jednoznačné skóre otočilo a Kanada mohla ještě prohrát. Každé mužstvo musíte brát vážně a přistoupit k zápasu zodpovědně,” komentuje.

Ostatně Rakousko překvapilo i druhý den a porazilo výběr Finska v posledních sekundách zápasu. „Na papíře platí, že Kanada, Finové, Švýcaři a my jsme za favority. Pak přijde zápas a bojovné mužstvo a je vymalováno. Dnes se hokejový svět srovnává a pomáhá tomu vyspělá technika počítačů, kdy se trenéři po celém světě mohou vzdělávat. Proto kvalita bruslení a práce s holí už není dnes tak rozdílná. Myslím, že ani Polsko nehraje špatný hokej a myslím, že po tomhle MS se tam bude hokej ještě více rozvíjet.

Kanada je pro nás hratelná

Pro nás bude zásadní příští týden. V úterý nás čeká zápas s Kanadou a ve čtvrtek čtvrtfinále. „Určitě máme na Kanadu, nemyslím si, že je nějak odskočená. Hvězdy mají, ale není jich tolik, pro nás jedině dobře. MS je o tom, aby tým odehrál velice dobrou základní skupinu a postoupil do čtvrtfinále a pak zvládl tři zápasy. Pokud se vám povedou, jste mistr světa. Je to spíše psychologická záležitost a nesmíme se soustředit na to proti komu budeme hrát ve čtvrtfinále. Vždycky jsem zastával názor, že pokud chci být mistr světa, musím porazit každého. Když k tomu kluci takhle budou přistupovat, budou bojovat a budou k tomu mít přístup jako doteď, mají šanci.

Rozhodovat se bude ve čtvrtfinále, ve kterém dostaneme soupeře z ostravské skupiny. Tam mají největší šanci USA, Švédové, Slováci a Lotyšsko. „Švédové jsou nejsilnějším mužstvem v této skupině, ale nelze na to takhle nahlížet. My musíme udělat všechno proto, abychom v tabulce dopadli, co nejlépe, už jen pro ten psychologický pocit. Nerad bych to ale uzavíral, protože se tam může dostat kdokoliv,” říká Šlégr. Slováci zdolali v nastavení USA. „Vůbec se mi nelíbili proti Němcům, tam mi přišli laxní. Pak mě zase překvapili proti Americe, kdy tam bylo znát velké nasazení; nasazení od hráčů, bruslili od začátku do konce a mohli vyhrát i v základním čase. Můžou z toho mít dobrý pocit,” usmívá se Jiří Šlégr.

Další zápas čeká Česko v pátek od 20.20, kdy hrajeme proti překvapení turnaje Rakousku.

Celý rozhovor najdete zde 

Sport - další články

Doporučujeme