Anežka Paloudová: Nikdy by mě nenapadlo, že se na olympiádu dostanu, konkurence je obrovská

28. června 2024·Sport·Barbora Turková

Anežka Paloudová a Josef Dostál (Zdroj: Profimedia)

Je jí sice teprve 25 let, ale už patří mezi největší osobnosti české kanoistiky. Vypracovala se mezi špičku světových kajakářek a neustále posouvá své možnosti. A nejen o tom si povídala s Lucií Černou.

Na nedávném ME v Szegedu skončila Anežka Paloudová v závodě na kilometr těsně čtvrtá. V závodě na 500 metrů, který pojede také na olympiádě v Paříži, byla pátá, od bronzu ji dělila jedna desetina vteřiny. „Bronz byl kousek, navíc závod se vyvíjel tak, že jsem byla na druhé až třetí pozici. Bojovala jsem tam se Švédkou, která se vyvezla za jinou závodnicí. Věděla jsem, že finiš bude mít rychlý, ale věřila jsem, že medaili zvládnu udržet, což se nepodařilo. Zklamání to bylo, ale zajela jsem si osobní rekord. Celkově jsem spokojená, ale medaile byla kousek,” vzpomíná sportovkyně.

Celkově si Anežka Paloudová vylepšila umístění, protože v loňském roce skončila na ME na sedmém místě. „Potvrdila jsem si, že moje účast na olympiádě je zasloužená a nebyl to jen nějaký zázrak jednoho závodu. Ukázalo se, že na to mám. Doufám, že se mi ještě podaří vyladit formu a olympiáda bude ten závod s velkým Z.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Youradio Talk (@youradio_talk)

Na olympiádu se dostala jako první kajakářka po 16 letech. Nedá se říct, že OH by byly můj sen. Tím, že jsem dlouho dělala neolympijský sport, v těhhle relacích jsem vůbec neuvažovala. Nikdy by mě nenapadlo, že bych se tam mohla dostat. Loni se kvalifikace vyjížděla z MS, a to se nepodařilo. Konkurence v Evropě je strašně velká, mnohem větší než na ostatních kontinentech. Ale tentokrát to vyšlo,” usmívá se Paloudová, která to ale vůbec neměla jednoduché. Doktoři jí ve třetím ročníku na škole řekli, že na vrcholový sport může zapomenout, protože prodělala boreliózu, navíc chronickou. „Omezení nemám, ale žiju s tím, že ta nemoc tam je a kdykoliv může propuknout. Sportem jsem hodně žila, ale nebyl to olympijský sport (dělala pádlování na divoké vodě, pozn. redakce), takže jsem věděla, že musím dělat něco, co mě uživí. I to byl důvod, proč jsem se rozhodla jít studovat architekturu.

Krom toho, že ji letos čeká olympiáda a státnice na vysoké škole, má za sebou i zásnuby. O ruku ji požádal její přítel, kanoista Josef Dostál. Na olympiádu pojedou společně a společně budou i bydlet. „Rychlostní kanoistika je až ke konci programu, takže zůstaneme na závěrečný ceremoniál, na který se hodně těším. Na nic jiného asi nebude čas,” říká kanoistka. Zatímco na Dostála je velký tlak, co se týče zisku té nejcennější medaile, ona sama to nepociťuje. „Nejsme moc velký sport, takže nás lidi berou spíše pozitivně a nestává se nám, že by nás někdo na sociálních sítích pomlouval,” říká Paloudová, které se říká “Ester Ledecká na vodě”.Je to hezký, ale myslím, že mi ještě chybí nějaký velký úspěch, aby to mohla být pravda,” komentuje svoji přezdívku.

Podcast Trefa do Černé(ho) můžete slyšet na platformě Youradio Talk.

 

Sport - další články

Doporučujeme