Patříte mezi alergiky? Dávejte si v restauracích větší pozor, varují hygienici

14. března 2017·Články·Redakce

Provozovatelé středočeských restaurací a dalších stravovacích zařízení poměrně často chybují v poskytování informací o alergenech. Kontroloři středočeské Krajské hygienické stanice zjistili nesprávné značení alergenů při kontrolách v prvních dvou měsících roku ve 14 procentech případů. Ve čtyřech případech hygienici odhalili v prostorách stravovacích zařízení hlodavce. Vyplývá to ze zprávy o činnosti, kterou dnes Krajská hygienická stanice zveřejnila.

“Provozovatelé mnohdy nezkoumají pečlivě složení surovin pro přípravu pokrmů, včetně obsahu alergenů, a poté neuvedou u pokrmu všechny alergeny v něm obsažené,” řekla mluvčí středočeské Krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Mezi nejčastěji zjištěné závady patří nedostatky v plnění obecných požadavků na potravinářské prostory, označování polotovarů a v provozní hygieně. Kontroloři krajské hygienické stanice uskutečnili v lednu a únoru letošního roku 304 kontrol stravovacích zařízení. Inspektoři uložili 70 pokut, celkem za 328.000 korun. Nejvíc kontrol inspektoři provedli v klasických kamenných restauracích, druhou nejčastěji kontrolovanou skupinou byly závodní jídelny. Nejméně se kontroloři zaměřovali na stánky.

V jedenácti případech nařídili hygienici sanitaci provozovny, ve čtyřech nařídili deratizaci, protože našli hlodavce, šestkrát dokonce pozastavili dotčenému zařízení činnost

Jednou z provozoven, které hygienici pozastavili činnost, byla pizzeria Na Výsluní v Brandýse nad Labem. Kontrola odhalila silně znečištěné povrchy pracovních ploch, pracovního náčiní a podlah. Dále zjistila rizikový technický stav zařízení a nedostatky ve skladování potravin. Hygienici také zjistili, že prostory využívané pro provoz pizzerie nebyly k tomuto účelu řádně zkolaudovány. Provozovatel podle kontrolorů pochybení uznal a ještě v den kontroly provozovnu uzavřel. Nyní je restaurace znovu v provozu, a to na nové adrese.

Zdroj: ČTK

Články - další články