Koček rybářských ubývá kvůli rybolovu. O jejich záchranu se snaží zoo a tým odborníků

8. února 2022·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Koček rybářských ve světě ubývá. Může za to rybolov nebo lov krevet na farmách. To jsou důvody, proč těchto vzácných šelem ubývá v jejich přirozeném prostředí. O záchranu se snaží hlavně zoo. Informaci uvedl Denik.cz.

Ačkoliv se říká, že kočky nemají rády vodu, u kočky rybářské je to přesně naopak. Ve vodě je jako doma a vybírá si oblasti, kde je vody dostatek. Umí skvěle plavat a loví hlavně ryby a další vodní živočichy. Žije hlavně ve volné přírodě a obývá mokřadní ekosystémy jižní a jihovýchodní Asie. Ty jsou ale poznamenány lidskou činností a kvapem jich ubývá stejně jako těchto šelem.

Vysoušení mokřadů a ničení mangrovových porostů, stejně tak rozšiřování měst, jí ubírají životní prostředí. Je zabíjena jako škůdce ryb a krevet na farmách, případně jiných domácích zvířat. V některých zemích je dokonce lovena pro maso,“ uvedla mluvčí Zoo Děčín Alena Houšková. Podle odhadů poklesnou světové populace těchto koček až o 30%. Na Červeném seznamu jsou vedeny jako zranitelné.

View this post on Instagram

A post shared by Milada Kratochvílová (@kratochvilovamilada)

V Česku jsou viděny hlavně v zoologických zahradách, a to v pražské, olomoucké, ostravské nebo právě děčínské. „Děčínská zoo patří nejen mezi významné chovatele tohoto druhu, ale navíc vede i Mezinárodní i Evropskou plemennou knihu, jejichž cílem je zachování populace zdravých jedinců druhu chovaného v lidské péči. To znamená, že v Děčíně vydáváme doporučení pro chov či přesuny jedinců, abychom zajistili genetickou rozmanitost populace, a vyhnuli se tak příbuzenské plemenitbě,“ vysvětlil koordinátor chovu v Děčíně Tomáš Rus.

Pro zachování druhu je však stále nejdůležitější ochrana druhu v místě jeho výskytu, takzvaného in situ. Tím se například zabývá Aliance pro ochranu kočky rybářské: The Fishing Cat Conservation Alliance. Jedná se o tým vědců a ochranářů, kteří chtějí podpořit ochranu kočky rybářské a jejího přirozeného bytí v oblastech, kde žijí.

Koktejl - další články