25. dubna vznikla škola výtvarného umění Bauhaus

25. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Architektura je cíl veškeré tvůrčí činnosti. To jsou slova manifestu proslulé avantgardní školy umění, designu a architektury Bauhaus. Ta vznikla 25. dubna 1919 v německém Výmaru. Z tohoto názvu pak vzešel i samostatný umělecký směr, který vycházel z funkcionalismu. Jeho cílem bylo sjednocení umění a řemesel. Bauhaus tak využíval kovoprůmyslu, truhlářství, tkalcovství, malířství, tisku a reklamy nebo sochařství. Nevyhýbal se ani divadlu nebo tanci. Pojďme se na to podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Ludwig Mies van der Rohe, Paul Klee, Lyonel Feininger, Vasilij Kandinskij a další. Všichni tito umělci působili na Bauhaus. O samotný vznik školy se zasloužil Svaz německého díla. Šlo o instituci, kterou v roce 1907 založili v Mnichově umělci a podnikatelé, kteří usilovali o sjednocení kapitalismu s kulturou a řemeslem s uměním. V čele iniciativy stál německý architekt Walter Gropius. Po 1. světové válce se mu podařilo jeho touhu naplnit, a to tím, že sloučil Velkovévodskou školu uměleckých řemesel s Akademií výtvarných umění a novou školu nazval Bauhaus.

V prvopočátcích Bauhaus počítal se všemi uměleckými i řemeslnými obory. Za svůj vzor si vzal umělecké katedrály. Později ale začal přesouvat pozornost směrem k matematice a technice. Bauhaus se díky tomu proměnil ve středobod strojové a technické estetiky a školu propagující moderní design.

Vliv německé instituce překročil hranice. Moderní výtvarné školy od Bauhausu převzaly základní kurzy jako zájem o studium materiálu, teorii barev a trojrozměrného truhlářství. V rámci Československa si jeho pravidla vzal za své například grafik Ladislav Sutnar, ale i Baťovo učiliště.

Fungování této experimentátorské školy umožnila demokratická atmosféra Výmarské republiky. Jak se ale blížila druhá světová válka, blížil se i konec Bauhausu. Když roku 1925 vyhrála volby krajní pravice, došlo také k uzavření školy. Gropius se ale nechtěl vzdát, a tak sehnal nové prostory v Desavě.

Politický tlak na představitele školy postupem času zesílil. Škola se přesunula do Berlína a po nástupu nacistů k moci v roce 1933 byla pro svůj výrazně pokrokový a levicový charakter rozpuštěna. Gropius emigroval do Anglie a poté do USA. Budovu Bauhausu zrekonstruovali pak až v roce 1976 a od roku 1996 je lokalita zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme