Vyhledávání
Jarní kopřivy se nehodí jen do nádivky! 3 moderní recepty, jak je v kuchyni využít
Jaro je nevhodnější období na sbírání listů kopřivy, která je příznivá pro celý organismus člověka. Kopřiva je velmi vhodná k jarnímu detoxu. Pročistí krev, ledviny i lymfatický systém.
Jarní kopřivy obsahují velké množství vitamínů a minerálů – zejména vitamín C a železo. Kopřivy navíc snižují hladinu cukru v těle a působí močopudně a protizánětlivě. Příznivý vliv mají také při odhleňování.
Nejvíce se vyplatí sbírat malé výhonky kopřiv, které mají největší koncentraci zdravých látek. Kopřivy tedy mají široké uplatnění jak v lékařství tak v kuchyni. Základem je kopřivový čaj nebo velikonoční nádivka, ale z tohoto jarního daru přírody lze připravit mnohem víc.
Přinášíme tři zajímavé recepty.
Kopřivové smoothie
- 3 hrsti jarních kopřiv
- 1 banán
- 1 kiwi
- 1 hruška
- šťáva z 1/2 citrónu
- voda
Banán, kiwi a hrušku nakrájejte na kousky a do mixéru přidejte spolu s ostatními ingrediencemi. Pak už jen stačí zapnout mixér nebo přístroj na smoothie.
Špenát z kopřiv
- 5 hrstí jarních kopřiv
- 1 cibule
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- sádlo
- voda
- sůl a pepř
Kopřivy spaříte v horké vodě, a pak nasekáte na malé kousky. Nakrájíte cibuli, kterou zpěníte na sádle. Pak na pánev přidáte nasekané kopřivy. Přidáte utřený nebo na jemno nakrájený česnek, osolíte a opepříte. Na konec přimícháte vajíčka. (Případně můžete zahustit hladkou moukou.)
Kopřivové pesto
- 5 hrstí jarních kopřiv
- 100 g vlašských ořechů
- 3 stroužky česneku
60 ml panenského olivového oleje - sůl