Vyhledávání
Houby rostou ve velkém! 5 RECEPTŮ, díky kterým si na úlovku skvěle pochutnáte
Na mnohých místech Česka se houbaři chlubí svými velkými úlovky. Největší žně mají lidé v Krkonoších. Urodilo se i v Pardubickém kraji, na Vysočině a celkově na severu Čech. Jak houbovou nadílku upravit v kuchyni? Inspirujte se našimi recepty.
Smažené houby v parmezánové krustě
Na česnekovou majonézu aioli v mixéru dohladka asi minutu promíchejte vejce, citronovou šťávu a česnek.
Potřebujete:
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce, lehce prošlehaná
- 250 ml mléka
- 140 g strouhanky
- 100 g parmazánu, jemně nastrouhaného
- 800 g hlaviček čerstvých hub, pokrájených na asi 1/2cm plátky
- sůl na dochucení
Na aioli:
- 2 vejce
- šťáva z 1 citronu, 4 stroužky česneku,
- rozdrcené, 250 ml směsi rostlinného a olivového oleje extra virgin
Na česnekovou majonézu aioli v mixéru dohladka asi minutu promíchejte vejce, citronovou šťávu a česnek. Snižte otáčky a tenkým praménkem přilévejte olej, až má směs konzistenci majonézy. Dochuťte a uložte v chladu.
V jedné misce spolu prošlehejte vejce a mléko, v další strouhanku se sýrem a ve třetí mouku se solí. Houby obalujte v trojobalu a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Přebytečný tuk odsajte kuchyňským papírovým ubrouskem. Podávejte s aioli.
Česneková hustá majonéza – AIOLI
Podle názvu se jedná o směs oleje (oli) a česneku (ail), která se zahustí žloutkem a pro toho kdo má česnek rád, je tohle hustá omáčka – spíš krém, kterou může potírat ogrilovaná masa či zeleniny, nebo toastíčky, případně ji nechat rozpustit na těstovinách…
Houbové ragú
Potřebujete:
- máslo
- šalotku
- houby, mohou být i sušené
- sklenici bílého vína
- kelímek smetany na vaření
- sůl, pepř
- dva žloutky
Celý video návod na chutný recept najdete ZDE.
Smaženice na topince
Potřebujete:
- 4 plátky chleba
2 lžíce másla
1 lžíci olivového oleje
1 cibuli
300 g hub
3 stroužky česneku
4 lžíce vody
kmín
1 vejce
sůl
pepř
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte olej a na jemno nakrájenou cibulku. Orestujte a vsypte na kousky nakrájené houby a na plátky nakrájený česnek. Restujte alespoň 5 min. Podlijte vodou a duste přibližně 10 minut.
Přidejte kmín, rozšlehané vejce a smažete do ztuhnutí vajíčka. Osolte, opepřete a podávejte na topinkách. Ty připravte v toustovači nebo na teflonové pánvi, kde je nasucho opečte dozlatova a teprve poté potřete rozpuštěným máslem. Více ZDE.
Babicovy recepty: Kyselá houbová polévka a bramborové nočky
Potřebujete:
- hrst sušených hub
- 500 g brambor
- hrnek mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- půl hrnku zakysané smetany
- 3 lžíce bobkového listu
- pepř, sůl
- 2 lžíce másla
- čerstvý kopr
- cukr
Sušené houby namočíme den předem. Druhý den zalijeme 1 litrem vody, přidáme bobkový list, mletý pepř, sůl a půl hodiny vaříme. Přidáme očištěné brambory pokrájené na kostičky a ocet a dovaříme do měkka. V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, promícháme a vzniklou jíšku zalijeme mlékem. Provaříme a nalijeme do polévky. Dobře provaříme. Hotovou polévku zalijeme kysanou smetanou a zjemníme máslem. Před koncem přidáme čerstvý kopr. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Další Babicovy recepty najdete zde.
Dršťková polévka z hub
Potřebujete:
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- majoránka
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 5 ks masáků
- 5 ks hřibovitých hub
- sůl, pepř
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku a orestujeme dozlatova. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Dochutíme sladkou a pálivou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Zalijeme studenou vodou, povaříme.
Do vařící se polévky nasypeme oloupané a pokrájené masáky, osolíme a vaříme dalších 10 až 15 minut. Na sádle orestujeme pokrájené hřibovité houby, po dvou minutách je přidáváme do polévky a necháme povařit. Ochutíme drceným česnekem, majoránkou a dosolíme.