Ghí jako nový trend! 10 důvodů, proč je přepuštěné máslo lepší a jak si ho vyrobit doma

11. dubna 2017·Články·Redakce

shutterstock

Ghí, což je v podstatě přepuštěné máslo, má ve východních kulturách své místo už staletí. Ajurvédská medicína považuje Ghí za nejlepší produkt pro posílení životní energie. Podporuje dobré trávení, imunitu a mentální rovnováhu.

  1. Díky odstranění mléčné bílkoviny má ghí dlouhou trvanlivost a mohou ho jíst i lidé, kteří mají alergii na laktózu
  2. Obsahuje kyselinu máselnou, která pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu a působí protizánětlivě
  3. Už žádný přepálený tuk! Ghí má vysoký kouřový bod (250°C)
  4. Přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny A,D, E a K
  5. Ghí funguje jako antioxidant
  6. Hodí se i jako mazání na popáleniny či podrážděnou kůži
  7. Ghí se dá namazat i na obličej! Přispívá ke krásnější a zářivější plet
  8. Přepuštěné máslo má zvyšovat kvalitu spermií a vajíček
  9. Je ideální při hubnutí. Snižuje hladinu cholesterolu a kyselina linolová, která je v něm obsažená, podporuje růst svalové hmoty
  10. Ghí chrání a posiluje mozek a nervovou soustavu

Jak si doma vyrobit ghí? 

V hrnci rozpustíme na mírném ohni máslo. Odstraní se tak voda a ručně pak musíte postupně odstraňovat bílou pěnu, dokud nezbude pouze rozpuštěné máslo zlatavé barvy.

Zbylých usazených bílkovin se zbavíme, když budeme ghí přecezovat přes plátýnko do čisté nádoby.

 

Články - další články

Doporučujeme