Vyhledávání
Zavřít
Ghí jako nový trend! 10 důvodů, proč je přepuštěné máslo lepší a jak si ho vyrobit doma
Ghí, což je v podstatě přepuštěné máslo, má ve východních kulturách své místo už staletí. Ajurvédská medicína považuje Ghí za nejlepší produkt pro posílení životní energie. Podporuje dobré trávení, imunitu a mentální rovnováhu.
- Díky odstranění mléčné bílkoviny má ghí dlouhou trvanlivost a mohou ho jíst i lidé, kteří mají alergii na laktózu
- Obsahuje kyselinu máselnou, která pomáhá udržovat správnou hladinu inzulinu a působí protizánětlivě
- Už žádný přepálený tuk! Ghí má vysoký kouřový bod (250°C)
- Přepuštěné máslo je bohaté na vitamíny A,D, E a K
- Ghí funguje jako antioxidant
- Hodí se i jako mazání na popáleniny či podrážděnou kůži
- Ghí se dá namazat i na obličej! Přispívá ke krásnější a zářivější plet
- Přepuštěné máslo má zvyšovat kvalitu spermií a vajíček
- Je ideální při hubnutí. Snižuje hladinu cholesterolu a kyselina linolová, která je v něm obsažená, podporuje růst svalové hmoty
- Ghí chrání a posiluje mozek a nervovou soustavu
Jak si doma vyrobit ghí?
V hrnci rozpustíme na mírném ohni máslo. Odstraní se tak voda a ručně pak musíte postupně odstraňovat bílou pěnu, dokud nezbude pouze rozpuštěné máslo zlatavé barvy.
Zbylých usazených bílkovin se zbavíme, když budeme ghí přecezovat přes plátýnko do čisté nádoby.