Vyhledávání
Štědrovečerní večeře podle českých osobností. Co má Dáda Patrasová nebo Pavel Nový?
Dáte si na Štědrý den raději klasiku nebo chcete vyzkoušet i něco nového? Teď máte příležitost. Blesk.cz přináší recept na vánoční pokrmy od Dády Patrasové, Světlany Náplekové nebo Pavla Nového.
Rybí speciál od Světlany Nálepkové
Suroviny: vývar z kapra,1 cibule, 1 pórek, 2 mrkve, 1 stonek řapíkatého celeru, máslo, olej, hladká mouka na zaprášení
Postup: Uvaříme rybí vývar z hlav a odřezků z kaprů. Nakrájíme cibuli, pórek, mrkev a řapíkatý celer na větší kusy. Rozpálíme máslo a olej a zeleninu opečeme. Přisypeme mouku a zalijeme vývarem – raději vystydlým, aby se nenadělaly žmolky. Zamícháme a necháme povařit. Tato hustá polévka chutná často i těm, kteří ryby většinou moc nemusí.
Netradiční kapr od Ha Thanh Špetlíkové
Suroviny: 80 g uzeného špeku, 2 lžičky zeleného vietnamského sypaného čaje, 4 filety z kapra, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 cm galangalu, 2 stonky citronové trávy, 2 čerstvé chilli papričky, 4 stroužky česneku, 1 světlé pivo, 2 lžíce rybí omáčky, sůl a pepř, med, 2 jarní cibulky, 1 svazek čerstvého koriandru, uvařená rýže
Postup: Nakrájíme špek na tenké plátky a vyložíme jimi celé dno malého, ideál ně litinového hrnce nebo zapékací misky s pokličkou. Zasypeme lžičkou zeleného čaje. Na slaninu položíme filety z kapra bez šupin a opět lehce zasypeme čajem. Zázvor a galangal nakrájíme na tenké plátky. Jednotlivé filety kapra proložíme plátky zázvoru a galangalu a vše zasypeme nasekanou citronovou trávou, chilli papričkami a plátky česneku.
Připravíme si zálivku z vody a piva v množství podle velikosti hrnce tak, aby byl kapr do dvou třetin ponořený. Poměr vody a piva je půl napůl. Přidáme dvě lžíce rybí omáčky, osolíme, opepříme a můžeme trochu osladit medem. Kapra zalijeme připravenou omáčkou a vaříme asi 5 minut bez pokličky, pak kapra otočíme. Když se voda vypaří, přiklopíme hrnec pokličkou a necháme dojít. Nakonec kapra zasypeme nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a servírujeme s vařenou, nejlépe jasmínovou rýží.
Kapr po asijsku od Pavla Nového
Postup: Půlku kapra stáhneme z kůže a uděláme malé zářezy – mělké, podél žeber. Osolíme a zářezy vytřeme japonskou hořčicí – wasabi. Zářezy vyložíme na plátky nakrájeným česnekem. Takto připravenou půlku kapra obalíme v hladké mouce smíchané s kořením podle libosti a prudce osmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme rozdělené na jednotlivé porce třeba s vařenými bramborami
Drůbeží kaldoun od Dády Patrasové
Suroviny: skelet z kachny, sůl a pepř, skelety ze dvou kuřat, 250 g kuřecích srdíček, 250 g drůbežích jater, drůbeží žaludky a krky, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), 2 cibule, kus másla, zelená petrželka, libeček, hladká mouka na zaprášení, špetka muškátového oříšku
Postup: Skelety a krky z kachny a dvou kuřat dáme i se srdíčky do hrnce na trochu rozpáleného oleje a opečeme s polovinou drůbežích jater a jednou cibulí nakrájenou nadrobno. Osolíme a opepříme, do poloviny zalijeme vodou a necháme vařit. Mezitím si nakrájíme mrkev, celer, petržel a druhou cibuli a opečeme dozlatova ve druhém hrnci na másle se zbytkem jater. Zaprášíme moukou a podusíme v silném vývaru ze skeletů. Do polévky pak přidáme obrané maso ze skeletů, libeček a petrželku a ještě chvíli krátce povaříme.