Iveta Fabešová: Cukrařina je fyzicky i psychicky náročný obor. Není to jen ženský obor, ale muži to tak vnímají

22. prosince 2022·Celebrity·Barbora Turková

Iveta Fabešová (Zdroj: Frekvence 1)

Patří mezi nejslavnější české cukrářky, vede kurzy, vydává úspěšné kuchařky a je televizní hvězdou. Přesto Iveta Fabešová přiznává, že občas něco pokazí. Chodí na její kurzy více ženy, nebo muži? A proč není gastronomie ideální pro ženy? Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Francouzská cukrařina jí učarovala, jak sama říká, je jí tak trochu posedlá. „Mám ráda jejich přístup k řemeslu a ke gastronomii. Mají úctu k surovinám a k řemeslu. Respektují postupy, které mají být. Měla jsem možnost za svou cukrářskou kariéru asistovat všem největším šéfcukrářům z celého světa a mohla jsem poznat, jak národnost ovlivňuje přístup k řemeslu. Když má francouzský cukrář v receptu napsáno, že má míchat deset minut, tak to bude poctivě míchat deset minut. Většina českých cukrářů si u čtvrté minuty řekne, že to stačí a mixér vypne. V tom vnímám zásadní rozdíl. Češi říkají, že to stačí, ale v gastronomii a zvlášť v cukrařině to nestačí,” vysvětluje uznávaná cukrářka. I přesto si myslí, že pečení je o improvizaci, ale musíte to umět. „Musíte vědět, kdy můžete improvizovat, a kde ne. U vaření máte spoustu možností během procesu, kde se to ještě dá zachránit. Když to v cukrařině zkazíte na začátku, tak už to nedoženete.

Fabešová vede úspěšné cukrářské kurzy, ale jak sama říká, chodí na ně spíše ženy. „To je rozdíl mezi Francií a Českem. Gastronomii ve dělají z 90% muži. V Čechách je to rozdělené tak, že muži vaří a ženy jdou na cukrářku. Přitom to řemeslo je náročné fyzicky a celkově prosadit se v gastronomii je pro ženy velmi náročné. Ustát to po fyzické a psychické stránce není jednoduché. Možná to muži vnímají tak, že cukrařina je spíše ženský obor, ale rozhodně to tak není.

Trendy jsou veganské dezerty, ale jde to mimo mě

Už jsou to skoro dva roky, co Fabešová odešla od svého manžela Jana Ševěčka. S tím provozovala čtyři kavárny IF Café. „Měla jsem potřebu tu informaci světu sdělit, že v tom už nefiguruji a že to nenese moje jméno. Napsala jsem na svoje sociální sítě, že se naše cesty rozešly, což vzbudilo vlnu zájmu a solidarity. Po deseti letech, kdy jsem kavárnám dala energii, práci a know-how jsem od manžela dostala výpověď,” glosuje cukrářka. Nyní ale se smíchem přiznává, že je za to ráda. „Zní to hrozně, ale dnes mám svobodu. Postavila se za mě Nadace a Museum Jana a Medy Mládkových. Ve Werichově vile měl být původně brand IF, který najednou nebyl a byl jinde. Chtěli ale mě, nic jiného, což pro mě bylo zásadní. Ve Werichově vile jsem se cítila nejlépe a je to moje srdcovka. Ostatní místa našel manžel a rozhodl, že to tam bude,” vysvětluje cukrářka. Další kavárnu ale v plánu otevřít nemá. „Jsem teď strašně šťastná. I v osobním životě.

Podle jejího názoru stále frčí stejné dezerty. Lidé ale často chtějí, aby byly méně sladké. „Teď mi jedna paní psala, zda nemáme low carb dezerty, to mě pobavilo. Kolegové z oboru mi říkali, že teď jsou trendy veganské dezerty, to jde mimo mě. Přijde mi, že veganské recepty jsou postavené na chemii, protože vždycky to musíte něčím nahradit, bez těch věcí to nejde. Rozumím alergiím nebo intolerancím, ale že bych dělala bez cukru, bez čokolády nebo bez másla, to si nedovedu představit,” vysvětluje Fabešová. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Celebrity - další články