Vyhledávání
Diety slavných hollywoodských krásek. Jak si postavu snů udržovaly Marilyn, Audrey nebo Sophia?
Dnes už jsou přísné diety v Hollywoodu odsuzovány, ale ve zlaté éře byly prakticky nutností. Trend byly ultraštíhlé vosí pasy a herečky měly ve smlouvách, že si musí udržet určitou váhu. Většina z nich se tak uchylovala k opravdu přísným dietám. Informace přinesl magazín Vogue.
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn se narodila v roce 1929 a chtěla se stát primabalerínou. I když se narodila v Bruselu, s matkou se odstěhovala do Holandska. To ale obsadili Němci a jídlo bylo na příděl. Audrey hladověla a byla typickým podvyživeným dítětem. Byla opravdu malá, její sestra Katherine na tom nebyla tak zle jako ona. Přežívala na kopřivách, tulipánech a pila hodně vody v domnění, že ji zasytí. Z Audrey se kvůli její váze a výšce nakonec baletka nestala a v době své největší slávy jedla jen tři jídla denně. Držela bílkovinnou dietu a její jídelníček nejčastěji obsahoval celozrnné pečivo, těstoviny, mléčné výrobky a čerstvou zeleninu. Nedělala si svačiny a dezerty si skoro nedávala. Každý den si ale dala kousíček čokolády a za nejoblíbenější jídlo označovala špagety s omáčkou pomodoro. K snídani si dávala toast s marmeládou, k obědu telecí nebo těstoviny se zeleninou a večer kuřecí vývar. Večer si pravidelně dala whiskey a jednou za měsíc si pak dopřála jednodenní detox, kdy jedla pouze ovoce, zeleninu, jogurt a pila hodně vody.
Marilyn Monroe
Hollywoodská ikona Marilyn Monroe nikdy nepovažovala svou figuru za nijak výjimečnou. „Když jsem byla mladá, měla jsem jedinou starost – najíst se dosyta. Teď musím mít starost, abych toho nesnědla příliš,“ svěřila se v roce 1952 magazínu Pageant. Předtím, než se ráno osprchovala si dala na pánev ohřát trochu mléka, pak do toho zamíchala dvě syrová vajíčka a celý koktejl vypila. V té době se syrová vejce považovala za větší zdroj proteinů, než uvařená. Až v 80. letech začala svět děsit salmonela. Marilyn neobědvala a její večeře byly prý velmi jednoduché. „Na trhu si vždy objednám steak nebo jehněčí žebírka a ty si opeču. Ráda si dám několik syrových mrkviček. Pak se projdu a vždy se zastavím v bistru Wila Wrigta na velký zmrzlinový pohár s horkým karamelem.“
Elizabeth Taylor
Elizabeth proslula tím, že v mládí jedla co chtěla a její jídelníček byl tvořen ze snídaně v podobě míchaných vajec se slaninou. K obědu si dala sendvič s burákovým máslem a k večeři si dala smažené kuře s bramborami. Pak se do ní ale média začala navážet kvůli jejím kyprým tvarům. Proto nasadila dietu, kterou sama vymyslela a následně pak napsala kuchařku. Ta obsahovala třeba smíchaný cottage sýr se zakysanou smetanou nebo steak s burákovým máslem. Nicméně doporučila jíst hodně zeleniny, ovoce, proteinů a jeden den si dopřála, kdy jedla, co chtěla.
Sophia Loren
Sophia Loren uměla žít. Měla ráda olivový olej, rybičky. Jedla a cvičila, ale nikdy se neomezovala, protože neměla ve stravě žádné rezervy. V Itálii se jí všechno. Hodně zeleniny, celozrnné těstoviny, ryby. Loren navíc každý den cvičila a měla neustálý výdej. Milovala čerstvou zeleninu, mozzarellu, mořské plody, libové maso, bylinky a neodpustila si ani červené víno.
Jean Harlow
Jean Harlow před každým natáčením filmu držela drsnou tzv. rajčatovou čtyřdenní dietu, která je velmi podobná Atkinsově dietě. Před každým jídlem snědla dvě velká rajčata a vypila černou kávu. Snídaně se ale skládala jen z černé kávy a pomerančového džusu. K večeři a obědu si povolila dvě rajčata s grilovaným masem. Případně si dopřála i jedno vejce natvrdo a hrst špenátu.
Greta Garbo
Greta Garbo dělala jógu, tenis, plavala a lyžovala. Byla klientkou hollywoodského dietního guru Gayelorda Hausera a doktora Henryho Bielera, autora knihy Jídlo je váš nejlepší lék. Kniha předběhla svou dobu a prosazovala organické potraviny, převážně syrovou stravu. Bieler jí zakázal jíst jakékoliv přísady, konzervační látky, cukr, sůl, kofein a škroby.