Buď ji milujete, nebo nenávidíte! Víte ale, kde pizza Hawai vznikla? Itálie to rozhodně není

24. listopadu 2017·Články·Redakce

shutterstock

Milujeme ji, nebo nenávidíme. Pizza Hawai je oblíbená hlavně u dětí, některým ale vášeň k ní vydrží po celý život. Trio šunka, kečup, ananas ale nemá svůj původ v Itálii. Věděli jste to?

Řek jménem Sam Panopoulos a jeho bratr vysypali před půl stoletím na těsto konzervu ananasu v jedné z restaurací v Ontariu. To ještě netušili, že se právě zrodila jedna z nejpopulárnějších variant jídelního lístku.

“Byla to legrace, ani jsme nevěděli, že to bude chutnat tak dobře,” uvedl Panopoulos (83) pro BBC. Do té doby si oba kuchaři pochutnávali na asijském  jídle, které snoubí slanou chuť se sladkou – a přesně tohle chtěli zkusit i u pizzy. A povedlo se. Za pár měsíců se právě pizza Hawai stala tou nejprodávanější.

A proč Hawai? Protože se tak jmenovala konzerva osudového ananasu, tedy Hawaiian. Panapoulos byl první, kdo přidal ovoce na pizzu. Nyní žije v Londýně a nejraději má prý mraženou pizzu ze supermarketu.

Články - další články